Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Baleseti sebészet - Makó

Alap információk:

Cím

Cím: 6900 Makó, Kórház utca 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 511-151 / 197-es mellék

E-mail: sebeszet.mako@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

A makói dr. Diósszilágyi Sámuel Kór­ház baleseti sebészeti osztályának vezetője, dr. Lipták Attila, osztályve­zető főorvos. A baleseti sebészeti osztályra érke­ző sérültek élete az ő kezükben van. Így volt ez például néhány éve az óriási tömegbalesetnél is a Maros- hídon, amikor az osztályra tíz sé­rültet hoztak be, az orvosok közül akkor, akit elértek, berendeltek a kórházba. Most se lenne ez másként, hasonló helyzetben - kezdjük a beszélgetést dr. Lipták Attila osztályvezető főorvossal, a baleseti sebészeti részleg vezetőjével.

"Hála Istennek, amióta az M43-as autópálya Makó-Szeged közötti szakasza átadásra került, csökkent a közlekedési balesetek száma, azonban a sérülések súlyosabbá váltak. Az egész térségből érkeznek ide betegek, nagyjából ötvenezer ember ellátásával foglalkozunk. Általános sebészeti ellátást végzünk, koponyasérülteket, mellkasi sérülteket, nyílttöréses betegeket látunk el. A súlyosabb esetek azonban a szegedi klinikára kerülnek"- mondta az osztályvezető főorvos.

A sebészeti osztály a hét minden napján 24 órában mű­ködik. Az egyszerű hámsérülésektől kezdve láb-, felkar-, és mellkas-sérültek, mind ide kerülnek és itt is műtik meg őket.

A sérültek nagy része baleseti sebészeti eset. Volt olyan nap, amikor 14 csuklótörést kellet gyógyítani. Amikor három éve leesett az első hó, reggeltől estig egyfolytában láttuk el a sérülteket. Az ambulancián húsz-negyven beteg fordul meg, évi háromszázötven baleseti sérültet operálunk.

Az osztályon teljes munkaidőben négy szakorvos dolgozik és két szakvizsga előtt álló orvosunk van. Vonzó a fiataloknak az osztály, azonban nehéz megfelelő szakembert találni, a rezidensek egyharmada külföldre megy dolgozni. Az osztályra mindig jellemző volt a nagyon baráti és se­gítőkész légkör. "Fiatalként viszonylag hamar belejöttem a gyakorlati munkába, és ez most is így van a kezdőkkel. Nem csak a jó munkahelyi légkörhöz, hanem a gyakor­lati betegellátásban való részvételhez is hozzájut itt egy rezidens. Mind az orvosi munka, mind a nővéri, mind a műtősi munka csak megszállottként végezhető. Ilyen bérek mel­lett csak az marad itt, aki megszállott, kell hozzá a segí­teni akarás is."

A főorvos úgy látja, az osztály számára mindenképpen előnyös volt az összevonás. "Számos előnyünk származott abból, hogy a két kórházat összevonták, 2007-ben Hódmezővásárhelyen megszűnt ez az ellátás, emiatt felszabadultak a műszerek, ezek idekerül­tek az összevonás után. Ezzel korszerűbbé vált az ellátás."

 

Forrás: promenad.hu