Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Gyermekgyógyászati Osztály

Alap információk:

Cím

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.

Épület: U

Emelet: 3. emelet

Elérhetőségek

Telefon: (62) 532-222

E-mail: gyermek@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

TÖRTÉNETÜNK

A Hódmezővásárhelyi Kórház Gyermekosztálya több mint 90 éve, 1929-ben kezdte meg működését, az akkor újonnan épült, és az osztálynak 2022 végéig helyet adó épületben. Az osztály első vezetője Héjja József volt. Őt 1947-ben Heller István követte, akinek a nevéhez fűződik az önálló gyermekosztály megalapítása. Vezetésével az akkori igen magas ágyszámú osztályon a kor legkiválóbb gyógyító tevékenysége zajlott. Működése alatt a csecsemőhalálozás Hódmezővásárhelyen volt országosan a legalacsonyabb, és a fertőző betegségek gyógyításában szerzett érdemei is elévülhetetlenek. 1953-tól Szűcs Sándor vette át az osztály irányítását, vezetése alatt jött létre az újszülött részleg. 1978-tól Streitman Károly főorvos új, tudományos szemléletet honosított meg az osztályon, amelyet utóda, Butor Éva folytatott 1985-től, tovább erősítve az osztály szakmai megbecsülését.

1992-ben Szűts Péter került az osztály élére, aki húsz éves Szegedi Gyermekklinikai tapasztalattal a háta mögött kezdte meg működését és 25 éven át vezette az osztályt, közben Ph.D. fokozatot szerzett és egyetemi docensi kinevezést kapott. Irányításával a magas színvonalú általános gyermekgyógyászati ellátás folytatódott, elindításra került a gyermekrehabilitáció, különböző szakrendelések honosodtak meg, és az osztály országosan elismert gyermekendokrinológiai és diabetológiai központtá vált. A betegellátás mellett az oktatási és tudományos tevékenység is nagy hangsúlyt kapott, amit többek között a Szegedi Egyetem oktató osztálya cím, illetve az osztály által több alkalommal szervezett regionális gyermekgyógyászati és országos gyermekdiabetológiai kongresszusok is jeleznek. Az elmúlt két évtizedben osztály eszközparkja pályázati forrásokból és adományokból folyamatosan bővült, korszerűsödött.

Az osztály ágyszáma története során folyamatosan változott. Az 1990-es évek elejétől központilag több lépcsőben jelentős ágyszám csökkentést hajtottak végre. A makói gyermekgyógyászati fekvőbeteg ellátás megszűnésének, illetve a hódmezővásárhelyi és makói kórház integrációjának eredményeként 2012-től 25 aktív gyermekgyógyászati ágy áll rendelkezésre, ami 15 férőhelyes újszülött részleggel egészül ki.

A 2023-as év az osztály történetének eddigi legjelentősebb változását hozta, ugyanis ebben az évben a kórház területén egy teljesen újonnan épített és berendezett, korszerű eszközökkel felszerelt gyermekosztály került átadásra. Az európai uniós pályázat keretében és Magyarország Kormányának támogatásával megvalósult projekt eredményeként az év elejétől Magyarország egyik legmodernebb gyermekosztályát vehették birtokba a régió lakosai és az osztály dolgozói.

 

INFRASTRUKTÚRA

A csecsemő- és gyermekosztály a kórház újonnan épült, járóbeteg szakrendeléseknek és az új belgyógyászati osztálynak is helyet adó „U” jelzésű épületének 3. emeletén található, ahol gyermekgyógyászati fekvő- és járóbeteg ellátás egyaránt zajlik.

A járóbetegek fogadására három, korszerűen felszerelt ambulancia áll rendelkezésre, amelyek egy közös váróhelységből nyílnak. Utóbbi kényelmes várakozást biztosít és egyedi, vidám gyerekbarát dekorációval és belsőépítészeti megoldásokkal igyekszik otthonos, megnyugtató hangulatot teremteni. Az I-es és II-es ambulancia gyermeksürgősségi ellátóhelyként működik, míg a III-as ambulancia az endokrinológiai, diabetológiai és hipertónia szakrendelésnek ad helyet. A váróhoz külön szoptató és pelenkázó helyiség tartozik, valamint egy kisebb játszószoba is kialakításra került.

A fekvőbeteg osztályon a betegek korszerű, kényelmes és magasan felszerelt, új bútorzattal és ágyakkal ellátott kórtermekben gyógyulhatnak. Az újszülöttek és kiscsecsemők elhelyezése három üvegfallal elválasztott, ezáltal biztonságos megfigyelési lehetőséget biztosító kórteremben történik, amelyhez saját konyhapulttal és fürdőszobával rendelkező anyaszoba tartozik, ahová gurulós kiságyakban az édesanyák újszülöttjeiket is be tudják vinni.

A csecsemők és gyermekek ápolására további hét, egyenként 2, 3, vagy 4 ágyas, saját fürdőszobás, világos, klimatizált, TV-vel felszerelt kórterem áll rendelkezésre, amelyekben biztosítani tudjuk, hogy a szülő saját ágyon folyamatosan a gyermeke mellett lehessen. Két kórteremnek a folyosóra néző ablakai is vannak, lehetővé téve az ide elhelyezett betegek közvetlen, szoros megfigyelését. Ezt központi monitorrendszer is segíti, amelyen keresztül a betegek életfunkciói - akár a távolabbi kórtermekben lévő betegeké is - a nővérállomáson folyamatosan követhetők. A betegek biztonságát és kényelmét jól kiépített nővérhívó rendszer is szolgálja. A beavatkozások külön osztályos kezelő helyiségben történnek. Az osztályon lévő foglalkoztató szoba a nagyobb gyermekeknek játékra és tanulásra ad lehetőséget. Az épület földszintjén további két helyiségben speciális gyermekgyógyászati járóbeteg szakrendelések folynak (pulmonológia, gasztroenterológia, ortopédia).

 

FEKVŐBETEG ELLÁTÁS

A II-es progresszivitási szinten működő osztályon 25 aktív ágy áll rendelkezésre, amelyeken a Hódmezővásárhelyi és Makói Járások 20 ezer főre tehető gyermek- és serdülőkorú lakosságának kórházi kezelést vagy kivizsgálást igénylő eseteit látjuk el. Cukorbetegség tekintetében az osztály ellátási területe a Szentesi és Csongrádi Járásokat is magában foglalja.

Az akut belgyógyászati jellegű betegségek kezelése a gyermekgyógyászat legtöbb területére kiterjed. A speciális vagy intenzív osztályos kezelést igénylő betegeket, illetve a kórházi kezelésre szoruló fertőző betegeket elsődleges ellátást követően a Szegedi Gyermekklinika megfelelő osztályaira adjuk át.

Az osztályon számos krónikus gyermekgyógyászati panasz és kórkép kivizsgálását is végezzük, jelentős részben az osztály által biztosított járóbeteg szakrendelések igényeihez igazodóan. Ilyenek többek között a cukorbetegség gyanúja miatti kivizsgálás, orális glükóz tolerancia teszt (OGTT), elhízott gyermekek komplex kivizsgálása, testösszetétel analízis, endokrinológiai betegség gyanúja miatti kivizsgálás, alacsonynövés kivizsgálása, hipertóniás gyermekek kivizsgálása, asztmás gyermekek kivizsgálása, allergia és légzésfunkciós vizsgálatok, súlyfejlődés elmaradásának kivizsgálása, tejallergia vizsgálata, tejcukor érzékenység vizsgálata.

Munkánkat a kórházon belül számos diagnosztikai és betegellátó egység, illetve szakember segíti, úgymint a Központi Laboratórium (általános laboratóriumi vizsgálatok, allergia vizsgálatok), Radiológiai részleg (ultrahang és röntgen vizsgálatok), szakorvosi konzíliumok, esetenként szakellátás biztosításával a Sebészeti osztály, Nőgyógyászati osztály, Intenzív osztály, munkaidőben szemészeti, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati és pszichiátriai szakrendelések, valamint pszichológus, dietetikus és gyógytornászok.

A Szegedi Gyermekklinikával fenntartott jó munkakapcsolatnak köszönhetően lehetőségünk van a speciális esetek konzultációjára, illetve szükség esetén további vizsgálatok elvégzése, kezelés és gondozás céljából a betegek Gyermekklinikára történő átadására.

 

Osztályos kivizsgálásra az érintett szakrendelés vagy háziorvos beutalása alapján, a Gyermekosztály elérhetőségein keresztül lehet időpontot egyeztetni: 62/532-147 vagy gyermek@csmekhm.hu

 

JÁRÓBETEG ELLÁTÁS

 

Gyermeksürgősségi és általános gyermekgyógyászati ambulancia

Rendelési idő:

Munkanapokon 8-16 óra, egyébként ügyeleti ellátás

Rendelés helye:

Új épület 3. emelet

Ambulancia I.

Időpontkérés:

62/532-259

hétfőtől-péntekig 9-15 óra

Az ambulancia a nap 24 órájában fogadja a kórházi ellátást igénylő gyermekkorú betegeket.

A sürgősségi ellátás munkanapokon 8 és 16 óra között háziorvosi vagy ügyeleti időben (munkanapokon 16 és másnap reggel 8 óra között és munkaszüneti napokon) központi ügyeleti beutalóval vehető igénybe. Indokolt esetben a sürgős eseteket közvetlenül is fogadjuk.

14 éves korig a sérülést szenvedett gyermekek elsődleges ellátása is itt történik. A speciális sebészeti ellátást igénylő gyermekeket (pl. törés, égés) állapotfelmérést és elsődleges ellátást követően a Szegedi Gyermekklinika Gyermeksebészeti ambulanciájára irányítjuk.

A 14. életévüket betöltötteknél a baleseti és mérgezéses (alkohol-, drog-, gyógyszermérgezés) esetek ellátását a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya végzi.

A nem sürgős általános gyermekgyógyászati esetek ellátására, 3 éves életkor alatti gyermekek vérvételére, valamint tervezett EKG vizsgálatra munkaidőben, az ambulancián keresztül történő előzetes időpontegyeztetés alapján kerül sor. Az ellátás igénybevételéhez háziorvosi beutaló is szükséges.

A 3 év feletti gyermekek háziorvos által kezdeményezett vérvételét a laboratórium végzi, előre egyeztetett időpontban (62/532-300, Call-center).

 

 

 

 

Gyermekendokrinológai és diabetológiai szakrendelés

Rendelési idő:

Hétfő és Kedd

9-13 óra

Rendelés helye:

Új épület, 3. emelet

Ambulancia III.

Időpontkérés, egyéb információ:

62/532-282 vagy

gyerekdiab@csmekhm.hu

Osztályunk országosan kiemelt endokrinológiai, diabetológiai és inzulinpumpa központ, amely magas szakmai színvonalú járó- és fekvőbeteg szakellátást biztosít. Ennek keretében pajzsmirigy vagy egyéb endokrinológiai betegségben érintett, alacsony növésű, elhízott és cukorbeteg gyermekek kivizsgálását, kezelését és tartós gondozását végezzük, négy járás területére kiterjedően (Hódmezővásárhelyi, Makói, Szentesi és Csongrádi Járások). A központunkban 1-es típusú cukorbetegséggel gondozott gyermekek száma száz felett van, és a páciensek kb. fele inzulinpumpával kezelt. Az ellátást endokrinológus és diabetológus szakorvosok, diabetológiai szakasszisztens, dietetikus és pszichológus végzik, a munkát orvosírnok segíti. Sürgősségi ellátásra, kezelés beállításra, bizonyos esetekben kivizsgálásra az osztályon kerül sor.

Orvos: Dr. Hocsi Mária, Dr. Czétényi Orsolya, Dr. Berényi Zsuzsanna

Diabetológiai szakasszisztens: Hősné Verasztó Krisztina

Dietetikus: Szalai Edit

Pszichológus: Jenőfiné Gergely Genovéva

Orvosírnok: Tóth-Dobsa Dorina

 

 

Gyermekpulmonológiai szakrendelés

Rendelési idő:

Szerda és Csütörtök

8-11 és 13-15 óra

Rendelés helye:

Új épület földszint

Gyermek szakrendelők

Időpontkérés:

62/532-300 (Call-center)

hétfőtől péntekig 7-15 óra

A gyermektüdőgyógyászati szakrendelésünkön a légutak és tüdő krónikus betegségeinek kivizsgálását, kezelését és tartós gondozását végezzük. A diagnózis felállítását bőrpróba, légzésfunkciós vizsgálatok, verejték klorid vizsgálat, laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok segítik. Részletes kivizsgáláshoz vagy a gondozott betegeknél fellépő hirtelen állapotromlás kezeléséhez a gyermekosztály biztosít fekvő hátteret. A rendelést két gyermekpulmonológus szakorvos végzi, munkájukat gyakorlott asszisztens segíti.

Orvos: Dr. Csere Barbara, Dr. Réfi Dominika

Asszisztens: Szolnoki Adrienn

 

 

 

Gyermekgasztroenterológiai szakrendelés

Rendelési idő:

Péntek

8-12 óra

Rendelés helye:

Új épület földszint

Gyermek szakrendelők

Időpontkérés:

62/532-300 (Call-center)

hétfőtől péntekig 7-15 óra

A gyermekgasztroenterológiai szakrendelés gyomor-bél rendszeri panaszok, tünetek és betegségek kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik (hasfájás, krónikus hasmenés, székrekedés, ételallergiák, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek, súlyfejlődés elmaradása). A rendelésről számos diagnosztikus vizsgálat elérhető (laktóz terhelés, bőrpróba, laboratóriumi és radiológiai vizsgálatok), illetve ha szükséges, az osztályos kivizsgálás lehetősége is biztosított. A rendelést tapasztalt gyermekgasztroenterológus szakorvos végzi gyakorlott asszisztens segítségével.

Orvos: Dr. Vojnár Tímea

Asszisztens: Borsos Ildikó

 

 

 

Gyermekortopédiai szakrendelés

Rendelési idő:

Csütörtök

8-13 óra

Rendelés helye:

Új épület földszint

Gyermek szakrendelők

Időpontkérés:

62/532-300 (Call-center)

hétfőtől péntekig 7-15 óra

A rendelésen gyermekkori mozgásszervi problémák (pl. lúdtalp, gerincferdülés) vizsgálata és kezelése történik, amelyet nagy tapasztalattal rendelkező ortopéd szakorvos végez. A veleszületett csípőficam csecsemőkori szűrése is a szakrendelésen történik, amelyhez szükség esetén csípőízületi ultrahang vizsgálat is elérhető a kórházban.

Orvos: Dr. Szarvas János

Orvosírnok: Tóth-Dobsa Dorina

 

 

 

 

Gyermekhipertónia szakrendelés

Rendelési idő:

Kedd

13-17 óra

Rendelés helye:

Új épület, 3. emelet

Ambulancia III.

Időpontkérés:

62/532-300 (Call-center)

hétfőtől péntekig 7-15 óra

A rendelés feladata a gyermekkori magas vérnyomás igazolása, okának tisztázása és kezelése, amelyet rendelésünkönhipertónia minősítéssel rendelkező szakorvos irányít. A magas vérnyomás miatti kivizsgálás során számos vizsgálatot végzünk (többek között laboratóriumi vizsgálatok, ultrahang vizsgálat, szemészet, kardiológia), amelyre az ambuláns megjelenést követően általában osztályos felvétel keretében kerül sor. A diagnózis megerősítése és a kezelés követése 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozással (ABPM) történik.

Orvos: Dr. Havasi Katalin, Dr. Nagy Dóra

Orvosírnok: Tóth-Dobsa Dorina

 

ÚJSZÜLÖTT ELLÁTÁS

Az osztály Újszülött részlege, a kórház főépületében, a Szülészeti osztály területén működik, 15 férőhellyel, ahol a kórházban született egészséges újszülötteket látjuk el, I-es progresszivitási szinten. Azon újszülötteket, akiknél valamilyen kórállapot miatt további kezelésre van szükség, csecsemő osztályunkon helyezzük el, biztosítva, hogy az édesanya a gyermeke mellett lehessen. Indokolt esetben (koraszülöttség, szülészeti szövődmény, légzészavar, fertőzés, fejlődési rendellenesség) az újszülöttet a Szegedi Gyermekklinika Újszülött Intenzív Osztályára adjuk át, ahol a beteg újszülött a legmagasabb szintű neonatológiai ellátásban részesülhet. A szállítást a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat felkészült csapata végzi.

Újszülött részlegünkön évente átlagosan 700 újszülött ellátását végezzük, a várandósok elsősorban a Hódmezővásárhelyi és Makói Járásokból érkeznek hozzánk, de gyakran a Szegedi és Szentesi Járások kismamái is bennünket választanak.

Az újszülöttek szakszerű és korszerű ellátásának részeként a szülészeti osztály dolgozóival együttműködve biztosítjuk, hogy az újszülött közvetlenül a megszületést követően, majd a nap 24 órájában az édesanyával lehessen („aranyóra” és rooming-in ellátás), amennyiben azt az újszülött és az édesanya egészségi állapota is megengedi. Ezzel igyekszünk elősegíteni a korai kötődés kialakulását anya és gyermeke között, támogatva a kizárólagos anyatejes táplálást, szoptatást és az újszülöttel kapcsolatos ápolási teendők elsajátítását, amelyhez szakképzett kórházi védőnő és szakképzett, nagy tapasztalattal rendelkező újszülött osztályos nővérek is segítséget adnak.

 

OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG

Osztályunk a Szegedi Tudományegyetem akkreditált oktató osztályaként aktívan részt vesz a gyermekgyógyászati graduális és posztgraduális képzésben, valamint endokrinológiai és diabetológiai szakképzésben.

Dolgozóink rendszeres résztvevői hazai és nemzetközi gyermekgyógyászati, endokrinológiai és diabetológiai kongresszusoknak, továbbképzéseknek, amelyeken szakmai ismereteiket rendszeresen bővítik, illetve előadóként saját vizsgálati eredményeiket, tapasztalataikat mutatják be.

Az osztály története során számos sikeres regionális és országos tudományos rendezvényt szervezett, legutóbb 2022-ben a Magyar Gyermekorvosok Társasága és Magyar Diabetológiai Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának Kongresszusát.

6. éves orvostanhallgatók a következő e-mail címen tudnak kapcsolatba lépni osztályunkkal: hmvpedia.edu@gmail.com
Oktatási felelős: Dr. Hites Benjámin

6th year medical students can contact our department at the following e-mail address: hmvpedia.edu@gmail.com
Education officer: Dr. Benjámin Hites

 

DOLGOZÓK

Az osztályon dolgozó csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosok sokéves vagy több évtizedes tapasztalattal gyógyítanak. Szakorvos-jelöltjeink és rezidens orvosaink felkészülten és lelkesen végzik munkájukat szakorvosaink segítségével, irányításával. A szakorvosok közül többen egy vagy több ráépített szakképesítéssel is rendelkeznek (endokrinológia, diabetológia, pulmonológia, obezitológia, hipertonológia, klinikai genetika) és az általános gyermekgyógyászati ellátás mellett járóbeteg szakrendelést is biztosítanak.

A betegellátást az egyes fekvőbeteg részlegeinken és szakrendeléseinken jól képzett csecsemő- és gyermek szakápolók, szakasszisztensek, védőnő, dietetikus, pszichológus és orvosírnok segítik. Szakdolgozóink tudása és tapasztalata nagyban hozzájárul az osztály biztonságos és szakszerű működéséhez.

Orvosok és szakdolgozók egy csapatban, magas szakmaisággal, lelkiismeretesen, empátiával és jó kedvvel igyekeznek gyógyító és segítő hivatásukat gyakorolni az osztályon.