Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Gyermekgyógyászati Osztály

Alap információk:

Cím

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 532-222

E-mail: gyermek@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

Az Erzsébet Kórház-rendelőintézet Gyermekosztálya közel 80 éve jött létre. Első vezetője, megszervezője Héjja József volt. Őt Heller István követte, aki az akkori igen magas ágylétszámú gyermekosztályon, a kor legmagasabb színvonalán gyógyított. Működése alatt a csecsemőhalálozás Hódmezővásárhelyen lett országosan a legjobb, és a fertőző betegségek elleni harcban szerzett érdemei is elévülhetetlenek. 1992-ben az osztály ágylétszáma 61 volt. Az azóta több lépcsőben végrehajtott központi ágyszámcsökkentések következtében ma 15 aktív gyermekgyógyászati ágyon és 10 gyermekrehabilitációs ágyon folyik a gyógyító munka.

A leapadt ágylétszám ellenére a hozzánk forduló betegeket magas színvonalon látjuk el, amely többek között köszönhető a magasan képzett szakember gárdának és az egyre bővülő diagnosztikus lehetőségeknek. Az általános gyermek belgyógyászat mellett speciális ellátásokat is biztosítunk. Ezen szakterületek a gyermek-endokrinológia (pajzsmirigybetegségek, alacsonynövés kivizsgálása, kezelése és gondozása), diabetológia (cukorbetegség kivizsgálása, kezelése, gondozása), enurézis (5 éven koron túli bepisilós gyermekek) kivizsgálása, kezelés és gondozása.

A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően egyre komfortosabbak, barátságosabbak a kórtermeink, a gyermekek számára játékok és tv áll rendelkezésre.

A korábbi törekvéseinknek megfelelően az Egészségügyi Minisztérium által kiírt pályázatnak köszönhetően 2006. év végére létrehoztuk a 10 ágyas gyermekrehabilitációs részlegünket. A gyermekosztály keretén belül működő részleg a mozgásszervi betegségekkel, diabétesszel és egyéb anyagcsere betegséggel küzdő, illetve obez (túlsúlyos) gyermekek három pilléren (tanítás, mozgás, diéta) alapuló rehabilitálását végzi.

Ezen belül az alábbi feladatok kapnak hangsúlyt:

  • A betegséggel kapcsolatos edukáció, oktatás
  • Naponta gyógytorna (mozgássorozatok begyakorlása)
  • Egészséges életmód és étkeztetés játékos formában való oktatása (a szülők bevonásával csoportos foglalkozás)

Az osztály oktatási, szakmai és továbbképzési tevékenységét a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktató osztálya címmel ismerték el. Orvosaink rendszeres aktív résztvevői a gyermekgyógyászat, gyermek-endokrinológiai, diabetológiai konferenciáknak és nemzetközi kongresszusoknak.

A gyermekosztály történte minden nehézség ellenére folyamatos fejlődésről és átalakulásról szól. A rendelkezésre álló módszerek, lehetőségek hihetetlenül nagyot változtak, az eredmények néhány évtizede még elképzelhetetlenek voltak, de a felszámolt betegségek helyett új veszélyekkel kell szembeszállni.

Egy dolog nem változott: hivatástudatunk ugyanaz.