Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Központi Laboratórium

Alap információk:

Cím

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.

Épület: D épület

Elérhetőségek

Telefon: (62) 532-222

E-mail: labor@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

 

Osztályvezető főorvos: Dr. Gilyán Judit

Vezető asszisztens: Domján Anikó

e-mail: labor@csmekhm.hu

 

Laboratóriumunk a kórházi fekvőbeteg és járóbeteg ellátás mellett, Hódmezővásárhely és Makó járás háziorvosi és házi gyermekorvosi körzet pácienseinek klinikai laboratóriumi szakellátását biztosító szervezeti egysége.

Az év minden napján éjjel-nappal szolgáltatást nyújtunk a beküldők és a betegek részére.

A laboratóriumi vizsgálatok széles körűek, közel 200 fajta vizsgálatot végzünk. A mai kornak megfelelő modern automaták állnak rendelkezésünkre a vizsgálatok elvégzésére. Ezen vizsgálatok napi rendszerességgel készülnek, a laboratóriumunk által végzett vizsgálatokat igen rövid eredményadási idővel elérhetőek a beküldőink számára.

 

Telephelyeink:

hódmezővásárhelyi telephely:

a 6800 Hódmezővásárhely dr. Imre József u. 2 szám alatt,

makói telephely:

a 6900 Makó Kórház u. 2. szám alatt található.

 

A laboratórium klinikai kémia, immunkémia, haematológia, véralvadás, mikrobiológia területén szolgálja a klinikusok diagnózis alkotását.

 

A Központi Laboratórium hódmezővásárhelyi telephelyének tevékenységi köre:

  1. Mintavétel: a járóbeteg szakrendelés a rendelőintézeti laboratóriumban, amely modern betegbehívó rendszerrel működik.
  2. Klinikai kémia: nagy teljesítményű, automatizált kémiai rendszereken, vonalkódos mintaazonosítással történnek a májfunkció, vesefunkció, szénhidrát-zsír-vas-fehérje anyagcsere, elektrolitok, egyéb enzimek vizsgálatai.
  3. Immunkémia: tumormarkerek, hormonok mérése.
  4. Hematológia: a fehér és vörösvérsejtek, vérlemezkék, retikulocyták és egyéb testnedvek alakos elemeinek vizsgálata haematológiai automatákkal.
  5. Hemosztázis: vérzés és véralvadás paramétereinek vizsgálata.
  6. Sürgősségi vizsgálatok: napi 24 órában a sürgősségi vizsgálatok folynak.
  7. Vizeletdiagnosztika: az általános vizeletparaméterek és a vizeletüledék vizsgálatai automatizált mintatovábbítóval felszerelt rendszerben készülnek.
  8. Mikrobiológiai részleg: teljes körű vegyes bakteriológiai diagnosztika, mely magában foglalja a széklet kivételével minden fekvő-illetve járóbetegtől származó klinikai minta feldolgozását aerob és anaerob irányban, a kitenyésztett kórokozó baktériumok, gombák identifikálását, és antibiotikum érzékenységének meghatározását az aktuális EUCAST irányelvek alapján. A mikrobiológiai laboratórium két 60 férőhelyes haemokultúra automatával és bakteriológiai identifikáló és rezisztencia meghatározó automatával rendelkezik.

 

A hódmezővásárhelyi telephelyen a vérvétel munkanapokon 7.00-11.00 óráig előzetes telefonos előjegyzés alapján történik.

 

Osztályunk kiveszi a részét a szakmai képzésekben is.

Laboratóriumunk a hazai külső minőségellenőrző szervezet a QualiCont Nonprofit Kft. által szervezett jártassági körvizsgálatokban vesz részt.