Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Pathológiai Osztály

Alap információk:

Cím

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 532-222

E-mail: patologia@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

A patológia mint alapvető diagnosztikus szakma az ember szervezetének egészében (kórboncolás) vagy az egyes szervekben kialakult anatómiai (szerkezeti) eltérések vizsgálatával, a pontos diagnozis felállításával járul hozzá a betegek gyógyításához (kórszövettani vizsgálatok).

Az endoszkópos és/vagy műtéti úton eltávolított anyagok patológiai diagnózisai alapján speciális kezelések válhatnak lehetővé (pl. gyomorbetegek Helicobacter pylori ellenes kezelése, a daganatok gyógyításának módja). Kiegészítő, alapvető immunhisztokémiai eljárásokkal a daganatok pontosabb tipizálására és bizonyos prognosztikai faktorok és a célzott kezelés meghatározására is van lehetőségünk (pl. az emlőrák hormon receptor statusa és a HER2, vastagbélrák KRAS mutáció, MSI vizsgálata, PD1/PDL1 meghatározás nem kissejtes tüdőrák, melanoma, lymphomák, hólyag, vese stb. daganatok immunterápiájához).

A betegek kivizsgálásához, a diagnózis felállításához a Patológiai osztály az egyszerűen kivitelezhető vékonytű aspirációs citológiai vizsgálatokkal (FNAB) járul hozzá az emlő, a pajzsmirigy, a fej-nyaktáji, a nyirokcsomó és a bőralatti elváltozások esetén. A vizsgálat ultrahang vezérléssel történik, együttműködve a Radiologiai osztály munkatársaival. Ez a vizsgálati módszer a beteg számára nem jelent megterhelést.

Az osztály a betegségek megelőzése terén a méhnyakrák megelőzését célzó nőgyógyászati citológiai vizsgálatokat végzi, lehetővé téve a daganatot megelőző állapotok felismerését és gyógyítását.

 

Elhunyt betegek hozzátartozóinak fogadása:

Munkanaponként:

7:30 – 8:30

11:30 – 13:00

 

Ultrahang vezérelt vékonytű aspirációs citológiai rendelés:

Radiologiai osztályon: kedden: 8:00 - 9:00

. Időpont kérés a 2274-es melléken (radiológia recepció).