Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Pathológiai Osztály - Makó

Alap információk:

Cím

Cím: 6900 Makó, Kórház utca 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 511-151 / 188-as mellék

E-mail: patologia@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

A pathologia mint alapvető diagnosztikus szakma az ember szervezetének egészében (kórboncolás) vagy az egyes szervekben kialakult anatomiai (szerkezeti) eltérések vizsgálatával a pontos kórisme felállításával járul hozzá a betegek gyógyításához (kórszövettani vizsgálatok).

Az endoszkópos és/vagy műtéti úton eltávolított anyagok patológiai diagnózisai alapján speciális kezelések válhatnak lehetővé (pl. gyomorbetegek, Helicobacter pylori ellenes kezelése, a daganatok gyógyításának módja). Kiegészítő, alapvető immunhisztokémiai eljárásokkal a daganatok pontosabb tipizálására és bizonyos prognosztikai faktorok és a célzott kezelés meghatározására is van lehetőségünk (pl. az emlőrák hormon receptor statusa és a HER2 vizsgálat).

A betegek kivizsgálásához a Pathologiai Osztály a vékonytű aspirációs vizsgálatokkal járul hozzá az emlő, a pajzsmirigy, a fej-nyaktáji, a nyirokcsomó és a bőralatti elváltozások esetén. Meghatározott esetekben ezek ultrahangvezérléssel történnek, együttműködve a Radiologiai Osztály munkatársaival.

Az osztály a betegségek megelőzése terén a méhnyak rák megelőzését célzó nőgyógyászati citológiai vizsgálatokat végzi, lehetővé téve a rákot megelőző állapotok felismerését és gyógyítását.