Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Radiológiai Osztály - Makó

Alap információk:

Cím

Cím: 6900 Makó, Kórház utca 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 511-151 / 291-es mellék

E-mail: radiologia@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

Kórházunk Radiológiai Osztályán négyféle modalitás áll rendelkezésünkre a betegségek képi megjelenítésére és diagnosztizálására: hagyományos röntgen, ultrahang, mammográfia és computer tomográfia (CT).

A hagyományos röntgenben az egyik legmodernebb technikát, a digitális képalkotást és tárolást alkalmazzuk; a betegek az elkészült felvételeket CD-lemezen kapják meg. A röntgen alkalmas a csontok, a mellkasi és hasi szervek kórfolyamatainak kimutatására, kontrasztanyag alkalmazásakor pedig képet kaphatunk a nyelőcső, a gyomor és a belek állapotáról is.

Az ultrahang vizsgálatok során magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható hangokat alkalmazunk, mely az emberi szervezetre nincs káros hatással és a beteg számára nem jár kellemetlenséggel. A vizsgálat során számos szerv és testrész állapotáról kaphatunk pontos képet: vizsgálhatók a hasi szervek, valamint a nyaki és végtagi erek, a pajzsmirigy, az ízületek és az izmok.

A mammográfia az emlőbetegségek korai felismerésére alkalmas vizsgálati módszer. A vizsgálatokre kétféle módon érkezhetnek pácienseink: az ÁNTSZ és a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda szervezésében szervezett szűrést végzünk a 45-65 év közötti nők körében, akik kétévente kapnak meghívót a vizsgálatokra; de panasz esetén (fájdalom, tapintható csomó, váladékozás) háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval is, előjegyzés alapján fogadjuk pácienseinket.

A CT során röntgensugár és számítógép segítségével keresztmetszeti képek készülnek a kiválasztott testrészről. Ezáltal olyan rejtett helyzetű testrészeket is meg tudunk vizsgálni, melyek más eljárással nem láthatóak. Leggyakrabban az agy és arckoponya, a gerinc és a mellkasi, hasi, kismedencei szervek megbetegedéseit vizsgáljuk. Gyakran szükséges intravénás kontrasztanyag beadása, ezért a vizsgálat előtt három órával már nem szabad étkezni. Bizonyos gyógyszerek szedését a vizsgálat előtti napon fel kell függeszteni, hogy az esetleges mellékhatásokat elkerüljük.