Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Sebészeti Osztály - Makó

Alap információk:

Cím

Cím: 6900 Makó, Kórház utca 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 511-151 / 197-es mellék

E-mail: sebeszet.mako@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

A Sebészeti Osztály a felújított, több mint 100 éves épületben helyezkedik el. Az ambulancia, ahol a nap 24 órájában fogadják az akkut sebészeti betegeket, sérülteket és a kontrollra visszarendelteket az új épület földszintjén foglal helyet. Az ambulancia mellett található a proktológiai, érsebészeti rendelő és a gipszelő.

Az osztály kórtermeit 2008 októberében felújították, így a betegek kisebb ágyszámú, világos, komfortosabb szobákban töltik a műtét utáni napokat. Az ellátás 22 aktív ágyon történik, egyes műtéttípusokat az egynapos sebészeti részlegen látnak el.

Az osztályon törekednek arra, hogy a betegeknek minél kevesebb időt kelljen kórházban tölteniük, ezért a betegek, sérültek zömét a befekvés napján megoperálják. A korszerű, minimál invazív beavatkozások miatt az egy betegre jutó ápolási napok száma jelentősen lecsökkent. Szövődménymentes esetekben (aranyér, visszér, sérv és kisebb emlőműtétek után)  egy napot, epe és vakbélműtét után két napot kell a betegeknek az osztályon tölteniük.

Az epeműtétek és appendicitisek nagy részét laporoszkóppal végzik. Jelenleg traumatológiás ellátásból a felületes bőrsérülések, enyhébb koponya, mellkasi és hasi traumák, illetve végtagsérülések, törések ellátására is van lehetőség. Ezen sérültek műtétjét is helyben végzik el. A betegek műtét után, későbbi időpontban rehabilitációban vehetnek részt.

Az osztályhoz két speciális rendelés kapcsolódik: az érsebészet és a proktológia; a proktológián különféle végbélbetegségek diagnosztizálása és ellátása folyik. Az aranyérbetegek 90 százalékát műtét nélkül, ambuláns beavatkozással gyógyítják. 

A sebészeti osztály a hét minden napján 24 órában mű­ködik. Az egyszerű hámsérülésektől kezdve láb-, felkar-, és mellkas-sérültek, mind ide kerülnek és itt is műtik meg őket. A sérültek nagy része baleseti sebészeti eset: évi 350 baleseti sérültet operálnak az osztályon.