Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Sürgősségi Betegellátó Osztály

Alap információk:

Cím

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József utca 2.

Elérhetőségek


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

Pavilon rendszerű kórházunk elsődleges kapujaként működik különálló épületben, mely alagútrendszerrel összekötött kórházunk egyéb részlegeivel. Külön beteg és mentő bejárattal rendelkezik.

Egységei: korszerű váróterem, játszósarok, betegek részére fenntartott mellékhelyiség, 2 adategyeztető pult, sürgősségi osztályozó helyiség, 3 különálló vizsgáló- és 4 kezelőhelyiség, betegmegfigyelő (4-4 ággyal), elkülönítők (3 darab 1-1 ágyas), kiszolgálóhelyiségek

 

Betegforgalmi adatok: naponta 30-80 beteg ellátását végezzük

 

A 2012. február 20-án nyílt sürgősségi betegellátó osztályon (SBO-n) az év minden napján 24 órában fogadjuk a betegeket. A betegek heveny esetben a különböző szakterületekhez tartozó panaszaikkal a sürgősségi osztályra jöhetnek. A heveny tünetekkel jelentkező betegek ellátása nehéz, összetett és időigényes folyamat, mert a tünetek gyakorta keverten, több szakterülethez tartozóan jelentkeznek, évek óta fennálló panaszok válnak hevennyé. Ennek megfelelően osztályunk dolgozóinak jártasnak kell lenniük minden szakterülethez tartozó sürgősségi kórképekben a ritmuszavartól kezdődően, a sebvarráson át, a csillapíthatatlan orrvérzéssel járó esetekig.

A betegfelvétel adminisztratív lépéseit követően a beteg a sürgősségi osztályozó helyiségbe érkezik, ahol speciális szakképzésen felkészített szakdolgozó várja, hogy a beteg panaszai, tünetei és a mért paraméterek alapján egy ötfokozatú skálán besorolja az ellátási sürgősség szempontjából a beteget. Ezt követően, a megállapított időablakon belül a beteget valamelyik vizsgálóban egy orvos megvizsgálja, elrendeli a szükséges diagnosztikus lépéseket, megkezdi a beteg ellátását.

Az ellátást követően a páciens időnként további kezelés vagy megfigyelés céljából az osztály fekvőbeteg részlegébe kerül, de hosszabb távú intézeti gyógykezelés igénye esetén a kórház fekvőbeteg osztályaira, vagy indokolt esetekben más intézményekbe is továbbküldhető.

Gyakorta hosszabb várakozásra is számítani kell a kivizsgálási lépések sorozata miatt.

A betegek ellátásában jelentős mértékben támaszkodunk a diagnosztikus osztályok (radiológia, laboratórium) munkájára, akik segítségével tudnak orvosaink felelős döntést hozni a beteg további sorsáról. Bizonyos esetekben a mielőbbi intézeti fekvőbeteg osztályos felvétel indokolt, sokszor azonban elegendő, ha a sürgősségi osztály fekvőbeteg részlegében kap további ellátást a beteg. A páciensek jelentős része azonban a járóbeteg ellátást követően távozik osztályunkról.

Az utóbbi időben megnövekedett betegszám a várakozási idők megnövekedését is maga után vonta. A betegektől kapott elnéző türelem sokszor segítette az ilyen terhelt napok nehézségein való túllendülést.

A 2012-ben kialakított épületben a jelen szakmai elvárásoknak megfelelő eszközökkel folyik az ellátás, lehetőség van akár a súlyos, életveszélyes állapotú betegek ellátására is. Kollégáink több szakterület szakemberei, akik mindannyian jártasak a sürgős, életmentő beavatkozások elvégzésében és kórházunk más osztályainak orvosai is készségesen vállalják a szakterületükhöz tartozó betegek ellátását.

A sürgősségi osztály feladata, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt felismerje a további intézeti ellátásra szoruló betegeket, azokat a megfelelő osztályra irányítsa. Fontos, hogy a kezdeti terápiát mielőbb elindítsuk, azonban a legtöbb esetben nincs lehetőségünk a beteg teljes meggyógyítására. Ez nem is feltétlenül a mi feladatunk, célunk azonban panaszainak, fájdalmának csökkentése, szüntetése. A sürgősségi osztály a kórház kapujaként működik, osztályozza, szűri, ellátja a későbbiekben szükség esetén fekvőbeteg osztályra kerülő betegeket. A sürgősségi osztály ezzel a funkciójával biztosítja, hogy a valóban sürgős állapotú betegek mielőbb megfelelő terápiát kapjanak és mielőbb a megfelelő osztályra kerüljenek. A szakmailag kevésbé súlyos állapotú betegeknek ez időnként várakozást okozhat.

 

Kérjük a várakozási idők csökkentése céljából valóban indokolt esetben jelentkezzenek panaszaikkal osztályunkon, illetve tájékozódjanak házi orvosuktól vagy a házi orvosi ügyeletben dolgozó kollégáinktól panaszaik heveny jellegéről, illetve a sürgősségi betegellátó osztály felkeresésének szükségességéről! Az indokoltnak vélt, nem sürgősségi ellátást igénylő betegek ellátása megnyújthatja a súlyos, esetenként életveszélyes állapotú betegek ellátását, aki akár Önök hozzátartozója is lehet! A gördülékenyebb sürgősségi betegellátás mindannyiunk felelőségteljes hozzáállásán múlik!