Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Betegellátó osztályok, szakrendelések

Szülészet-Nőgyógyászat

Alap információk:

Cím

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.

Elérhetőségek

Telefon: (62) 532-222

E-mail: szuleszet@csmekhm.hu


Osztályon dolgozó szakemberek:


Részletes információk:

A szülészeti és nőgyógyászati osztályt 1929-ben alapították a sebészeti osztály részeként. Teljes önállóságát 1934-ben nyerte el. Első vezetője Dr. Horváth Árpád volt, akit a Szegedi Orvostudományi Egyetem orvosai követtek. Az osztály jelenleg is az egyetem oktató egysége. A néhány évvel ezelőtti rekonstrukció, amelynek eredményeként korszerű egységben dolgozhatunk, Dr. Viski Sándor áldozatos szervező munkájának köszönhető. Jelenleg a sebészeti matrix rendszerében, az egynapos műtéti lehetőséggel élve, a korábbinál hatékonyabban, gördülékenyebben tevékenykedhetünk.

Kórtermeink egyágyas (2), kétágyas (5) és ötágyas (1), fürdőszobával, WC-vel, ágy melletti telefonnal felszerelve.

Munkatársak: az osztályon 6 szülés-nőgyógyász szakorvos dolgozik, közülük egy gyermeknőgyógyászati szakképesítéssel is rendelkezik. A munkát 10 szülésznő segíti, akik közül 4 okleveles minősítésű.

Szülészet:
Évente az osztályon mintegy 400-500 várandós ad új életet szülőszobánkon, ahol lehetőség van az együtt szülésre. A szülőnő által választott bármely személy (egy időben egyszerre maximum kettő) jelenléte megengedett, sőt kívánatos a vajúdás és a szülés alatt. Az „apás” szülés külön álló helyiségben komfortos körülmények között zajlik (külön fürdőszoba, WC). Az szülőszobán bordásfal, gumilabda és halk zene teszi teljessé a kényelmet. A tornateremben a kismamák részére terhes torna lehetősége biztosított. Igény szerint a szülőszoba bemutatását, a körülmények megismerését biztosítjuk. A szülőszobai egységben öt szülőágy, három vajúdó ágy. Ebből kettőn a magzat állapotát folyamatosan észlelő monitor működik. Az egységen belül egy a császármetszés azonnali elvégzésére alkalmas, önálló műtő van. Az alternatív szülési módokat, a szélsőségek kizárásával, lehetővé tesszük. A szabad orvos-választás lehetősége biztosított. Nem kötelező, de minden gyermekágyas számára biztosított, hogy újszülöttjével együtt töltse a gyermekágyas napokat, a „rooming-in” lehetőség keretében.

 

A szülésről szóló betegtájékoztató ide kattintva érhető el.

 

Nőgyógyászat:
A nőgyógyászat területén a speciális hátteret igénylő, ritka műtétek kivételével minden beavatkozás elvégzését vállaljuk. Különleges esetben (pl. „lombik baby”, radikális műtét) a velünk szorosan együttműködő központi intézetek segítsége áll rendelkezésre. A méheltávolítások jelentős részét hüvelyi úton tudjuk megoldani, ami a gyors, műtét utáni felépülést szolgálja. Rutinszerűen végzünk laparoszkópiás (hastükrüzés) beavatkozásokat, ami a has megnyitásának elkerülését teszi lehetővé. A matrix jellegből adódóan szükség esetén azonnali, magas szintű sebészeti segítséget kapunk, ami a biztonságot nagymértékben növeli.