Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda

EFI - MakóEurópai uniós támogatással a Makói Kistérségben is egészségfejlesztési projekt indul útjára 2014 júliusában „Egészségfejlesztés és prevenció Makón és kistérségében” névvel (TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0036). A TÁMOP által támogatott, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó által koordinált projekt 2015 októberéig tart, és 125 millió forint értékben valósíthatnak meg szűrési és egészségmegőrző, valamint az egészségtudatos életmóddal kapcsolatos programokat. A programot szakmailag a makói kórház kardiológusa, megbízott főigazgató-helyettese, Dr. Nagy Jenő vezeti, a projektmenedzsmentet pedig az EVP-Egészségfejlesztési Iroda vezetője, Gyurisné Pethő Zsuzsanna látja el.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó 125 millió forintos európai uniós támogatást nyert a TÁMOP keretében, így 2014 júliusától 125 millió forint értékben valósulhatnak meg egészségfejlesztő, egészségmegőrző és szűrési programok a Makói Kistérségben. A 2015 októberéig tartó projekt lehetőséget teremt arra, hogy megteremtsék a helyi népegészségügy hosszú távú, közfinanszírozott működésének alapjait: a programnak köszönhetően a helyi intézményi környezetbe beépülve, az egészségügyi alapellátással és a helyi társadalmi szervezetekkel együttműködve, azokkal összehangolva épülhet ki az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés szakmailag támogatott, hatékony intézményrendszere oly módon, hogy minderről a helyi döntéshozók is folyamatosan információt kapnak.

A projekt célja, hogy különböző szűrő-, egészségmegőrző és egészségtudatosságot formáló programokon keresztül érdemben befolyásolják a lakosság egészséges életmódhoz való viszonyát, az azzal kapcsolatos gondolkodásmódját, és a betegségek megelőzésével, a betegségek kiszűrésével, valamint a magas kockázatú csoportoknak nyújtott célzott támogatással érdemben csökkenjen a korai halálozások aránya, érdemben javuljon az itt élők egészségi állapota.

A projekt kiemelt figyelmet fordít arra, hogy fizikai aktivitásra, mozgásban gazdag életmódra, egészséges táplálkozásra, a betegségek megelőzésére ösztönözze a Makói Kistérségben élő embereket, aminek egyik alapfeltétele – többek között – a dohányázás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása, valamint a lakosság mentális egészségi állapotának javítása. A daganatos megbetegedések megelőzésén, illetve korai felismerésén túl a programok érintik a keringési betegségek kockázatának csökkentését – ideértve a szénhidrát- és anyagcsere megbetegedéseket is; az érzékszervi és szájüregi rákkal kapcsolatos szűréseket; valamint a krízishelyzetbe került emberek támogatását és az öngyilkosságok megelőzését. Mindezeken túl a projekt célja az is, hogy felkészítse az alapellátást az egészségfejlesztéssel kapcsolatos többletfeladatok ellátásra; javuljon a terápiás beteg-együttműködés; valamint az érintettek és érdeklődők betegklubokon keresztül kapjanak tanácsokat és segítséget.

A Makói Kistérséget érintő projekttel együtt az ország számos pontján hoznak létre európai uniós támogatással egészségfejlesztési irodákat azzal a céllal, hogy megteremtsék a népegészségügyi programok bázisát, illetve intézményi feltételeit, és összehangolják az egészségügyi ellátórendszer feladatait a helyi népegészségügy feladatival. Ilyenformán tehát a tervezett fejlesztések egy országos egészségfejlesztési kapacitásbővítés első ütemét jelentik: az egészségfejlesztési irodák összekötik az alapellátás, a járóbeteg szakellátás, valamint az egészségfejlesztési programokat, illetve az egészségfejlesztési feladatokat ellátó civil szervezeteket.