Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Reprodukciós Medicina értéklánc program megvalósítása

Reprodukciós Medicina értéklánc program megvalósítása Hódmezővásárhely és Makó térségben

 

A program fő célja:

az egészséges anyák és újszülöttek számának növelése érdekében egy komplex program megvalósítása.

 

A program szakmai és műszaki tartalma:

A hazai viszonyokhoz hasonlóan térségünkben is jellemző az a tendencia, hogy a párok idősebb életkorban vállalnak gyermeket, és egyre nagyobb egészségügyi kockázattal szembesülnek, ami gyakran lehetetlenné teszi, vagy csökkenti az esélyét a természetes úton történő gyermekvállalást. Ennek eredményeként a teljes termékenységi arányszám csökkenhet, a népesség elvárt mértékű természetes szaporodása nem valósítható meg.

A program célja a térségünkben elindítani egy kampányt, melynek fő üzenete a termékenységgel kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztése és tudatosítása a nők körében, a pozitív családtervezésben rejlő lehetőségek megismerése, valamint a meddőség korai felismerésének fejlesztése. Ezen feladatok szervezésére, irányítására, a helyi szülész-nőgyógyász szakemberekkel együttműködve jó alapot adnak a több mint egy évtizede működő Egészségfejlesztési Irodáink Hódmezővásárhelyen és Makón egyaránt. A felkészített munkatársak az oktatási intézményekben, illetve regulárisan megszervezett ismeretterjesztés, tanóra, képzés, előadás formájában ciklusoktatás tartanak, mely segít felismerni a normálistól eltérő endokrinológiai státuszt és így idejében fordulhatnak szakemberhez annak érdekében, hogy a szükséges beavatkozásokat elvégezve elkerülhető legyen a meddőség kialakulása.

Ezáltal hosszú távon várhatóan csökken az abortuszok és a meddőségi problémákkal küzdő családok száma, és gyarapszik a megfelelő időben születő gyermekek előfordulása.

A folyamatos képzés mellett párhuzamosan elindul egy kérdőíves felmérés is, melynek értékelését követően szükséges esetben szakvizsgálatra kerülnek azok a nők, akiknek állapota különböző terápiás beavatkozásokat igényel.

A terhesség kialakulását követően, a terhesgondozás részeként a perinatális ultrahangdiagnosztika - a magzati kardio-neuro genetikai szűrővizsgálat - elvégzését szintén az intézményünk szervezésében tervezzük. Ehhez elsősorban jól képzett, nagy tapasztalatokkal és megfelelő licenccel rendelkező ultrahangos szakember szükséges. A már ultrahangos jártassággal rendelkező szakorvosok számára a képzés kb. 6 hónap alatt megvalósítható, hazai és külföldi szakemberek bevonásával. Ennek támogatását ösztöndíj lehetőségével szeretnénk segíteni.

Másodsorban a szűrővizsgálatok során, a pontos diagnózishoz elengedhetetlen egy olyan felsőkategóriás ultrahang készülék megléte, amellyel felismerhetők a legapróbb eltérések, és az esetlegesen veszélyeztetett magzat és az anya rizikófaktorai időben észrevehetők.

Az új szakmai fejlesztések, a ciklusoktatás és a meddőségi kockázatfelmérés eredményeként várhatóan több nő kerül majd a nőgyógyászati és szülészeti osztályra is. Intézményünkben a megfelelő protokollok alapján elindul a meddőség kivizsgálása, ahol a bonyolultabb esetek kivételével minden diagnosztikai és egyes terápiás eljárást elvégeznek. A jelenleg használatban lévő eszközök elavultak és nem minden, a beavatkozásokhoz szükséges eszköz áll rendelkezésre a meddőségi vizsgálathoz. Mindezek pótlása, illetve cseréje lehetővé teszi a magasabb színvonalú ellátás megvalósítását a makói és hódmezővásárhelyi térségben élő családok számára.

 

A program megvalósítását a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészet és Nőgyógyászati Klinikával szorosan együttműködve tervezzük. A teljes program közel 120 millió forintba kerül, ebből az ultrahangdiagnosztikai eszköz közel 80 millió forint.

 

A fenti program megvalósulásához, a szükséges anyagi források részben, vagy egészben történő biztosítása érdekében a kórház arra vállalkozik, hogy egy széleskörű a társadalmi felelőségvállalás jegyében, közösségi összefogással egy közel egy éves gyűjtési és jótékonysági akciót indít útjára, melynek keretében különféle programok megvalósításával kívánja bevonni Hódmezővásárhely és Makó térségének lakosságát.

 


 

PROGRAMOK:

December 12. 18.00 óra Adventi jótékonysági koncert

Fellép: Bethlen Gábor Református Gimnázium Kórusa

Helyszín: Református Ótemplom

Adventi jótékonysági koncert

 


December 16. 17.00 óra Jótékonysági Full Body training

Közreműködő partner: Kriko Gym és Bagi Mátyás funkcionális tréner, műsorvezető

Helyszín: Kriko Gym

Full Body Training


 

December 30. Jótékonysági Bejgli futás

Közreműködő szervezet: Hód-Mentor Sportegyesület (Petrócki Ádám)

Helyszín: Hódmezővásárhely területe

Bejgli futás

 


 

A további programokról folyamatosan értesítjük Hódmezővásárhely és Makó térségének lakosságát a médián keresztül, továbbá weboldalunkon nyomon követhetők programjaink és azok részletei.

 

Életünkért-Egészségünkért Hódmezővásárhely és Makó Lakosságáért Közhasznú Alapítvány

ERSTE Bank 11600006-00000000-26633882