Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Történetünk - Kakasszék

Kakasszék az egykori vásárhelyi pusztán, Orosházától 7 km-re a Szeged-Békéscsaba vasútvonal megállójától és az azzal párhuzamosan futó 47-es főútvonaltól 800 m-re fekszik. Itt található a holocén képződményeken létrejött - az egykori kakasszéki ér maradványaként - a Gyopáros felé elhúzódó, összefüggő, zsilipekkel szabályozott közel 7 km hosszú tórendszer.

A népi megfigyelések az iszapos víz gyógyító hatására utaltak. Júliáról nevezték el a fürdőt, akinek valószínűen tbc-s sipolyai a tó vizétől meggyógyultak. A gyógyhatású tó vizének a fizioterápiában történő felhasználását már akkor szorgalmazták. A vizsgálatok a tó iszapját terápiás begöngyölések céljára alkalmasnak véleményezte. A balneológiai kísérletek igazolták a hévíz gyógyhatását, 1980-ban gyógyvízzé minősítették. A víz igen jó hatású degeneratív mozgásszervi betegségeknél, posttraumás, inactivációs és Sudeck típusú atrófiánál, spasticus paresisnél, chr. nőgyógyászati gyulladásoknál.

Tekintettel a magasabb metakovasav tartalomra, néhány bőrgyógyászati kórképben is alkalmazták kitűnő eredménnyel. Chr. ekzema, psoriasis bőrtünetei javultak, mellyel párhuzamosan az arthropathia tünetei is csökkentek. 1993-ban új balneoterápiás szárny került átadásra, melyben víz alatti tornára alkalmas medence, kombinált elektro-balneoterápiás kezelésekre alkalmas tangentor , elektromos kád, rekeszes galván kapott helyet, lehetőség van a súlyosan mozgássérültek kádban történő fürdetésére is.

1997-ben 7 millió forintértékű gép- és műszerbeszerzés történt a már korszerűtlenné vált fizikoterápiás műszerpark felújítása érdekében. 1998-ban benyújtott címzett támogatási pályázat elnyerésével 2000. májusában kezdődtek meg az intézet rekonstrukciós munkálatai, melynek átadása 2002.márciusban történt. A diagnosztikai épületben kapott helyet a tornaterem, röntgen , ultrahang, EKG diagnosztika, és a kislabor. Az intézetben az akadálymentes közlekedés biztosított, a szobákban telefon és rádió van. Lehetőség van - igény szerint - emeltszintű hotelszolgáltatásra is (fax, internet stb.).

Az osztály részt vesz a rezidens és gyógytornászképzésben, szoros kapcsolatot tart a szegedi Orvostudományi Egyetem diagnosztikai, idegsebészeti, ortopédiai, reumatológiai osztályaival, valamint Hódmezővásárhely, Szentes traumatológiai osztályaival, az országos intézetekkel, az OORI-val és az ORFI-val. A reumatológiai osztály elsősorban degeneratív elváltozások, osteoporosis, műtétek utáni maradványtünetek okozta fájdalmak kezelésével, ill. gyulladásos reumatológiai betegségekkel foglakozik. A mozgásszervi rehabilitációs osztály ortopediai, idegsebészeti műtéten átesettek, trauma utáni állapotok, agyi vasculáris betegségek, reumatológiai betegek rehabilitációját végzi. A gyógymedence subaqualis torna tartására, súlyfürdő alkalmazásra alkalmas. Az intézet fizikoterápiás részlege az elektroterápia széles skálájával rendelkezik: kis-, közép-, nagyfrequencia, iszap és paraffin kezelés, pulzáló mágnesterápia, mozgásterápia, masszázs.

 

Forrás: http://kozhasznu.nlvk.hu/

Fotók: hodmezovasarhely.hu, geocaching.hu, delmagyar.hu